vrijdag 15 mei 2015

Hoe is bij mij coeliakie ontdekt.

Voor 11 of 12 jaar terug had ik steeds last van diarree, en ben vaak naar de huisarts geweest die ook niet wist hoe dit kon.
Ik werkte in die periode nog bij gezinnen om wat bij te verdienen.
In 2004 kreeg ik een CVA wat een hele impact had op ons gezin en op mijn man, ik had geen rijbewijs meer, kon moeilijk lopen en slecht schrijven. Heb een jaar lang gerevalideerd en ook mijn rijbewijs weer op nieuw mogen halen wel met  code 100 er op, maar ik was weer mobiel en daar gaat het om.
Of dit samen gaat met coeliakie is voor mij nog steeds een vraag.
Ik bleef dokteren tot ik bij een andere huisarts kwam die vroeg of ik wel eens gehoord had van Coeliakie, ik zei van wie?
Ze zei dat ik maar naar een MDL arts moest gaan omdat ze dacht dat dit de oorzaak van mijn diarree wel eens kon zijn
Papieren mee gekregen om bloed te laten prikken en ik moest een darmonderzoek laten doen door een MDL arts.
Toen de uitslagen binnen waren en de arts mij vertelde dat ik Coeliakie had, zei ik dat dit er ook nog wel bij kon, had zeker nog niet genoeg op mijn bord gehad.
Hij verwees me naar een diëtiste die mij alles wat ik lekker vond bijna af nam, zelfs de vla die ik zo lekker vond.
Toen we buiten stonden vroeg ik aan mijn man waar ik in hemelsnaam brood kon halen en hoe moeten we nu verder, we hadden een gezin met 3 kleine kinderen en dan dit er bij.
Ik heb bij me zelf een knopje omgezet en hield me voor als ik boodschappen haalde dat brood de grijze kant was, en ik zag liever de gekleurde kant van het fruit en de groente.
Heel eerlijk gezegd vond ik het eerste jaar het moeilijkst.
Later kreeg mijn oudste zus ook te horen dat ze coeliakie had, dus had ik een maatje er bij.
Helaas is ze vorig jaar overleden, opgenomen met vreselijke diarree, haar lichaam was helemaal op. Door te late Diagnose? Ik heb geen idee

2 opmerkingen: