zaterdag 15 november 2014

#wijbloggenglutenvrij,Wat zijn jou tips om glutenvrij uit eten te gaan?

Wat zijn mijn tips om uit eten te gaan. 


Ik zou eerst contact opnemen met een zaak waar je wilt eten, en vragen of ze ook glutenvrij kunnen serveren. 
Je kan meestal al wel horen of ze er wat vanaf weten naar aanleiding van hun reactie of je het wel of niet durft.
Mocht je besluiten om toch te gaan, neem dan binnen in de zaak nog even contact met de eigenaar of het hoofd van de keuken zodat je zeker weet of het wel goed is.
Bij heel veel zaken krijg je geen glutenvrij brood als er brood wordt gereserveerd, maar er zijn ook zaken die dit al wel doen wat ik erg fijn vind.
Ik verwijs ze altijd naar Livaad (klik) zodat ze kunnen zien hoeveel producten wij nog mogen eten en er staan ook leuke recepten op.
Voor uit eten gaan in het buitenland neem ik altijd mijn dieetkaartjes van de NCV mee of ik download wat van Internet zodat ik zeker weer dat het wel goed komt.
In Spanje kan je erg goed uit eten gaan omdat ze daar geen snacks kennen en er zijn ook veel meer producten te koop dan hier in Nederland.
Op mijn andere website vertel ik over Griekenland (klik)  en Spanje
We zijn ook een keer samen met wat forum gasten uit eten geweest in onze regio wat erg goed is bevallen en ook leuk om onbezorgd samen te kunnen eten en bijkletsen, dit keer zijn we naar Nielz in Almelo geweest waar ik een stukje over heb geschreven.
Ik kijk vaak op Eetnu of er informatie op staat en vraag het op allerlei forum's of er mensen zijn die ergens uit eten zijn geweest.
Ik mag ook heel erg graag naar Cherry (klik) in Hengelo gaan omdat ze daar zo goed weten wat glutenvrij is, de eigenaar en hun zoon hebben coeliakie.
In november 2014 zijn we met wat Bloggers naar Paula van de gebaksjuwelier geweest  en hebben er heerlijk kunnen genieten van haar bak kunsten erg gezellig om elkaar te zien en te spreken en heel ontspannend.
Bij ons in het dorp heeft de chinees ook al een glutenvrije menu kaart, het zou fijn zijn als dit meerdere chinezen zouden hebben.
Wie er allemaal mee Bloggen kan je lezen bij Mirjam op haar site Ikbenglutenvrij

maandag 10 november 2014

Bloggers meeting bij de Gebaksjuwelier in Culemborg

Ik Blog samen met enkele dames over het glutenvrije leven en dit keer wilden we elkaar wel eens een keer ontmoeten om kennis te maken onder het genot van een kopje koffie of thee.
Mirjam stelde voor om een keer naar Paula Onink te gaan, eigenares van de Gebaksjuwelier  (klik)waar je ook leuke workshops kan volgen.



Tegen een schappelijke prijs konden we bij haar een kleine High tea krijgen en zo ook onbezorgd genieten van alles lekkers wat zij maakt.




Het groepje was niet zo heel erg groot, maar wel erg gezellig om elkaar in het echt te ontmoeten, ieder had een eigen verhaal over glutenvrij en als we wilden mochten we aan Paula vragen waar ze alles mee gebakken had. 
We moesten er wel 1.42 uur voor rijden, en dat doe je ook niet wekelijks. Eigenlijk hadden we afgesproken van 14.00 uur tot 16.00 uur, maar uiteindelijk werd het 17.15 uur voor we naar huis gingen en ook nog wat hadden gekocht voor thuis. 
Ik kocht een banketstaaf voor mijzelf en van Paula kreeg ik er nog een klein gelukspoppetje bij.














Ze heeft een prachtige zaak, en we hebben het allemaal reuze naar onze zin gehad, zeker voor herhaling vatbaar, maar dan graag iets dichter bij voor ons.
Ik zag dat Sandra ook al wat had geschreven op haar Blog haar zoontje heeft ook coeliakie.

vrijdag 31 oktober 2014

Glutenvrij nieuw

Via Internet kwam ik Va-Foods tegen zie hier (klik)
Heb gelijk een restaurant die ik goed ken een link gestuurd en gevraagd of hij dit niet in zijn assortiment wilde nemen en dat heeft hij gelukkig gedaan.
Ik heb de mensen van dit product ontmoet bij de Benefietdag van het Coeliakie Kids Kamp ( klik)
Wat kunnen zij enthousiast vertellen over alles wat ze verkopen en wat smaakt het lekker.
Miss Glutenvrij (klik) heeft er ook al over geschreven op haar blog en zij vond het ook heerlijk.
Er is steeds meer te koop op glutenvrij gebied waar ik natuurlijk erg blij van wordt.
Als dank voor de tip's die ik Frank had gegeven kreeg ik van alle producten 1 doosje om thuis te proberen.
Ik had in meer dan 10 jaar geen bamischijf gehad, wat smaakte dit lekker, mijn man vond het ook heerlijk.



Ook kwam ik de Glutenvrije bierspecialist (klik) tegen via Internet en hij stond ook met zijn bieren op de Benefietdag, kon het niet laten om toch een flesje te kopen om het thuis te proeven. Het smaakte heerlijk maar wel een beetje zoet.


Hij is al net zo gedreven als de mensen van Va-Foods. Ik vond het leuk om kennis met deze mensen te maken en ook met andere mensen die deze dag onvergetelijk hebben gemaakt voor het kinderkamp,

woensdag 15 oktober 2014

#Wijbloggenglutenvrij: favoriete blogspot

We hebben samen afgesproken dat we gaan kijken naar de Blogs die we zelf hebben geschreven en welke je daar van het leukst vind.
Ik vind dat erg moeilijk omdat ik hiervoor een andere website had en daar staan wel erg leuke dingen op.
Op deze blog vind ik dit wel leuk (klik) hier heb ik leuke mensen leren kennen waar ik nog contact mee heb.
Op mijn vorige website vond ik dit wel leuk om meer bekendheid aan coeliakie te geven.
Toch vind ik zelf de andere Blogs veel leuker, maar je bent nooit te oud om te leren.
Ik heb een erg drukke periode achter de rug en daarom schrijf ik niet zoveel meer op mijn Blog.
Dit is mijn 100e Blog,ben net terug van de eerste dag van de Sallandse Wandel vierdaagse, we hebben 21,3 km gewandeld.
Onder het genot van een Yam broodje en een zakje gemengde noten.
Bij Mirjam op  haar site kan je lezen wie er allemaal mee doen op de 15e van iedere maand, zie hier (klik)

vrijdag 26 september 2014

Glutenvrije markt in het MST te Enschede

Nadat ik het MST gevraagd had om samen een markt te organiseren, kreeg ik al snel antwoord dat we een keer samen om tafel moesten gaan zitten.
De eerste vergadering was met een assistente van de MLD artsen, en het idee leek ons beide leuk.
Ik gaf haar een glutenvrij magazine zodat ze kon zien wat er allemaal gebeurde in de glutenvrije wereld van de vereniging (Nederlandse Coeliakie Vereniging) afgekort NCV.
We besloten samen om er een mooie markt van te maken en maakten een nieuwe afspraak voor het vervolg en nodigden de koks ook uit om samen te kijken wat ze voor ons konden betekenen qua eten in het ziekenhuis voor de bezoekers.
We wisten wat er gedaan moest worden.
Dit zou mijn laatste markt in Overijssel worden.
Veel leveranciers gebeld en gemaild, ook winkels die glutenvrije producten verkopen, maar helaas wilden er maar weinig mee werken, toch alle zeilen bij gezet en samen met Brigitte en de koks en iemand van de voorlichting de markt in kaart gebracht.
Ik heb zelf een avond van te voren nog 40 rol glutenvrije beschuit besteld om op de markt te verkopen.
De NCV verstuurde digitaal de uitnodigingen, om er nog meer bekendheid aan te geven werd ik uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een radio programma in Hengelo bij radio Oost.
Mirjam schreef er een leuk stukje over op haar blog  klik
Voor iedereen die gebruik maakte van de warme maaltijd, heeft de kok een leuk boekje met de recepten gemaakt die de mensen gratis mee kregen om het eten zelf thuis ook een keer te kunnen maken.










Na afloop van de markt hebben we samen met de dames van de voorlichting en een stel die ook op de markt stonden nog een hapje gegeten.
Moe maar voldaan en 30 rol glutenvrije beschuit over zijn we naar huis gegaan.


woensdag 24 september 2014

Glutenvrije Pepernoten




Hoe maak je gemakkelijk lekkere glutenvrije pepernoten

Ingrediƫnten:

100 gram boekweitmeel.         



100 gram Rijstemeel.
100 gram boter.
1 ei.
125 gram bruine basterd suiker.
½ zakje vanille suiker.
1 theelepel bakpoeder.
1 eetlepel speculaaskruiden.

Alles goed door elkaar kneden en goed af laten koelen in de koelkast.
Kleine rolletjes maken en dan stukjes er af snijden,
en deze op een met bakpapier beklede ovenplaat leggen,herhalen tot alle deeg op is.
Oven voorverwarmen en afbakken op 175 graden in ongeveer  20 a 30 minuten.
Laten afkoelen en bewaren in een dichte trommel, blijven ze heel lang erg lekker.

Eet smakelijk.

maandag 15 september 2014

Wij Bloggen Glutenvrij : Neem je zelf iets mee als je een feestje hebt.

Iedere 15e van de maand schrijven Bloggers iets over glutenvrij. Ik heb al een poosje niet mee gedaan door omstandigheden, maar neem toch weer deel aan dit leuke Bloggen.
Deze maand hebben we het over een feestje en of je zelf iets mee neemt. Als we een verjaardag hebben neem ik wel vaak toastjes mee omdat niet iedereen deze kent.  (klik
Het lekkerste vind ik de paarse verpakking, de andere vind ik een beetje zout, maar deze kun je ook zonder beleg eten, als zoutje.
In het begin nam ik veel meer mee, maar omdat ik al zo lang glutenvrij moet eten is dat niet meer zo nodig, de meeste mensen weten nu onderhand wel wat ze voor mij kunnen kopen. 
Toch vind ik het jammer dat er dan heel veel gekocht wordt, ook wat ik niet zo lekker vind zoals de Hazelino die me bijna de neus uit komt, omdat ik deze in het begin overal kreeg. Je wilt mensen ook niet voor het hoofd stoten omdat ze zo hun best hebben gedaan om wat voor je te halen. Toch zou ik het fijner vinden als ze vragen wat ik graag lust, ik lust namelijk niet alles, net zoals mensen die geen dieet hebben.
Tegenwoordig is er heel veel te koop in de winkels, waar ik enorm blij mee ben omdat de keus groter is geworden.
De Bloggers die allemaal mee doen zijn:
http://ikbenglutenvrij.nl/