zondag 15 maart 2015

Mijn leukste glutenvrije ervaring

Mijn leukste glutenvrije ervaring, dat is er niet één maar zijn er zoveel.
De periode dat ik bij Bolletje liep was de langste periode die ik erg leuk vond en uiteindelijk kwam er toch een beschuit op de markt.
Onze vakantie naar Kreta waar de hele crew van SBS 6 in het vliegtuig zat, was toch wel de leukste met veel onverwachte dingen er in.
Op Kreta moest in naar onze reisleidster om mijn dieet door te nemen, het leek net of de mensen van SBS 6 alles hoorden want niet lang erna vroegen ze of ze mijn mochten filmen wat ik eerst niet wilde.
Wat doe jij hier op Kreta vroegen ze en ik antwoordde gewoon vakantie vieren net als iedereen.
Met zo'n dieet en dan ook nog op vakantie gaan, zijn zouden het niet durven en ik zei dat ik niet van plan was om achter de Geraniums te gaan zitten en gewoon wilde genieten net als iedereen.
Na veel heen en weer gepraat te hebben besloot ik toch om mee te werken aan een promotie filmpje voor Corendon waarin ik mocht vertellen over mijn dieet wat ook gefilmd zou worden.
Als er zo meer bekendheid aan gegeven kon worden dan wilde ik er wel aan mee werken.
Gelukkig hoefde er maar 1 x wat opgenomen te worden en het was gelijk goed waar ik blij van was, ook tijdens het avond eten moesten we op afgesproken tijden naar het Restaurant gaan om te eten en ook dat werd gefilmd.
De eigenaar van het Hotel schrok en werd een beetje boos maar ik zei dat het alleen maar positief bedoeld was en hij zich geen zorgen hoefde te maken.
Ik werd op mijn wenken bediend en had al snel wat mensen uit Nederland om me heen die iedere keer vroegen wanneer er weer gefilmd zou worden, dat was per dag verschillend en ik was ook niet de enigste die ze volgden met de hele camera ploeg.
Ik hoorde van Kiki de Jong dat haar moeder ook glutenvrij moest eten en dat ze nergens naar toe durfde te gaan.
Via de mail heb ik haar heel veel advies gegeven wat erg leuk was om te doen en wie weet doen ze er wat mee bij Corendon, dat was te hopen voor de mensen die ook per vliegtuig op vakantie gaan.
Het verhaal met foto's kan je hier vinden (klik)
De uitzending was op 25 oktober 2011 te zien in Op Vakantie bij SBS 6.
Om te zien wie er allemaal mee doen op #Wijbloggenglutenvrij kan je kijken bij Mirjam op haar site (klik)

maandag 23 februari 2015

Lekker glutenvrij uit eten in Hengelo

We zijn al eerder uit eten geweest bij Cherry in Hengelo samen met een stel die ik heb leren kennen via mijn dieet.
De eigenaar en zijn vrouw van Restaurant Cherry ken ik al heel wat jaren, aan de begin periode van mijn glutenvrij bestaan heb ik hen leren kennen en ze mee getrokken in de regio-campagne waarin ik mee mocht helpen om dingen op touw te zetten.
Zo ook een glutenvrij eten bij Cherry, wat toen veel mensen heeft getrokken op de bewuste dag lees hier een klein verslag (klik)
Dit weekend besloten mijn man en ik om er maar weer eens te gaan eten omdat ze daar zo goed op de hoogte zijn met glutenvrij!
De eigenaar en zijn zoon hebben zelf namelijk ook coeliakie en hij kan echt toveren in de keuken.
We hadden een tafel voor twee gereserveerd en kwamen aan het raam te zitten.
Een warm welkom van het personeel en de eigenaar en zijn vrouw, zo hoort men gasten te ontvangen, een warm bad waar we in terecht kwamen.
We bestelden eerst wat te drinken en daarna heb ik een varkenshaasje met Vlaamse frieten besteld en mijn man nam een schnitzel.
Het was er vrij rustig en dat voor een koopzondag, maar dat vonden wij wel fijn.
Al snel kwamen ze ons eten brengen wat er heerlijk uit zag.











Eigenlijk hadden we na dit al meer dan genoeg gehad, maar we besloten om toch een toetje te nemen omdat ik alles van die kaart mocht eten, hoe lekker was dat.
Ik nam Merinque met ijs en slagroom en kreeg er een halve glutenvrije stroopwafel bij, de andere helft kreeg mijn man er bij, hij had een dame Blanche genomen.
Na afloop hebben we nog een poosje staan praten met Peter en Annemiek en hun dochter, geweldige mensen en weer heerlijk gegeten.
Nadat we betaald hadden en nog een pepermuntje genomen zijn we richting huis gereden, waar we de hele avond lekker konden uitbuiken.
Zeker voor herhaling vatbaar, wie weet met meerderen, dat zou wel leuk zijn.



maandag 9 februari 2015

Glutenvrije Bami en loempia's

Normaal koop ik altijd de zelfde rijststicks in maar deze keer had ik ook een dunnere variant van de sticks die ik altijd voor bami gebruik.
 





Ik gebruik meestal de kruiden van Verstegen als ik bami maak, en haal een bami pakket met taugé die ik apart bewaar en pas las laatste toevoeg aan de bami. Ik heb blokjes ham gebruikt in de bami en verder wat ketjap en verse kruiden. Door de bami doe ik ook rul gebakken eieren wat we zelf erg lekker vinden en voor op het bord bak ik nog een gewoon eitje er bij.



Omdat ik altijd te veel maak en er nog loempia vellen in de kelder lagen, heb ik er de volgende dag een paar loempia's van gemaakt, en het recept van Marloes gebruikt om het af te maken, ik gebruik alleen ronde vellen zie haar recept (klik). Ze smaken heerlijk en ben wel van plan om ze vaker te maken, maar dan niet van de rest van de bami maar met rijstvermicelli.



Aan de foto's kan je een klein beetje zien hoe ik ze maak, ik haal de rijstvellen heel even door het water en leg ze op een schoon aanrechtblad, ze worden vanzelf lekker zacht om te gebruiken en op te rollen, ik gebruik wel 2 vellen voor een loempia voor de stevigheid en bak ze in een pan met wat olie aan alle kanten lekker bruin.

vrijdag 30 januari 2015

Glutenvrije Beschuiten

Ik heb een mail gehad van glutenvrije markt, waarin ze me melden dat er een ander beschuit op de markt zou komen omdat ze niet meer gemaakt worden bij CVV.
Of ik hun beschuit wilde testen dan zouden ze me een paar rol toe sturen.
Ik was blij enthousiast toen de postbode een hele grote doos kwam brengen, weliswaar een dag later als wat in de mail van de post stond, maar dat terzijde.
Ik maakte het pak open en zag een rol naturel en een rol meer-granen beschuiten liggen.Het is van het merk I am Glutenfree.
 


Ik was wel erg nieuwsgierig hoe ze zouden smaken, eerst alle rommel opgeruimd, de waterkoker aangezet voor een beker cappuccino met een meer granen beschuit belegd met oude kaas.

 De onderkant zit vol met allerlei zaden en zonnebloempitten, het smaakte heerlijk en ook man lief vond het erg lekker die heeft er ook 1 geproefd met alleen boter er op, deze houden we er in, ben stapel op beschuiten.
Ik kon het niet laten om ook de naturel beschuit te proeven, en belegde deze met jong belegen kaas, het liefst met aardbeien maar dan moet ik eerst naar de winkel.
Ook deze beschuit vond ik erg lekker, en het is lekker bros, dus ook deze valt erg goed in de smaak.
Qua verpakking is het ook beter verpakt omdat ze nu in een kartonnen doosje zitten en dus niet zo snel zullen breken tijdens verzenden.
Jammer dat er nu geen 10 meer in een rol zitten, maar het is zeker een aanrader.
Op hun site (klik) kan je lezen welke ingrediënten ze hebben gebruikt. 


woensdag 28 januari 2015

Lasagne

Ik lust erg graag pasta en ook lasagne, dan die van Peaks Free From maar eens proberen.
De bladen van Schar moest ik eerst even voor koken, maar deze kan ik zo gebruiken als ik de saus klaar heb.
Heb allerlei groentes gebakken zoals Courgette, uien, champignons, tomaten en gehakt natuurlijk en alles met ketchup en kruiden af gemaakt.
Eerst een laag saus dan een laag bladen, ik kon er 3 gebruiken, en dit herhaalde ik tot alle bladen op waren en als laatste nog wat saus en geraspte kaas en wat plakjes mozzarella wat ik zelf erg lekker vind, en daarna de oven in.
Het rook hier heel erg lekker en de schotel zag er ook erg lekker uit toen het klaar was.
IK weet nu wel zeker dat ik dit vaker ga maken, het smaakte heerlijk voor ons gezinnetje net iets te veel, maar dan had ik de volgende dag nog lekker wat tussen de middag. Ik vind het de volgende dag nog lekkerder omdat dan alles zo lekker in  is getrokken.


Bolletje

Omdat ik een poosje bij Bolletje heb mee mogen denken over de glutenvrije beschuit, heb ik de stoute schoenen weer aangetrokken en ze toch weer een mail gestuurd. 
Toen ik met de wedstrijd mee heb gedaan zeiden ze tegen mij dat ik beter glutenvrij geroosterd brood had kunnen vragen, dat heb ik nu dus gevraagd.
Het duurde niet lang voor ik antwoord kreeg van Bolletje.

Betreft:
glutenvrij
http://bolletje.nl/images/mail/bolletje-logo-kleiner.jpg

Referentie:

Datum:


Geachte mevrouw,

Afgelopen week vroeg u ons of Bolletje plannen heeft glutenvrije producten te gaan maken. Hierop moeten we antwoorden dat dit vooralsnog niet het geval is. Wel wordt er gekeken of het mogelijk is producten op basis van andere granen dan tarwe te bakken, maar glutenvrij is helaas niet mogelijk. Ook in het geval van glutenvrije producten zal er in onze bakkerijen altijd een kans op kruisbesmetting bestaan. Het spijt ons dat we geen ander antwoord voor u hebben.

Met vriendelijke groet,
BOLLETJE CONSUMENTENSERVICE
Astrid Plegt

Het spijt mij enorm dat ze er niet wat mee kunnen doen, de wereld staat er voor open, maar wat niet kan dat kan niet.
Ben ze nog dagelijks dankbaar wat ze voor ons hebben mogen betekenen tijdens de ontwikkeling van de glutenvrije beschuit.


zaterdag 17 januari 2015

Verjaardag

Mijn dochter was jarig, vlak na mij en mijn oudste zus.
Ze vroeg me zoals ze wel vaker vraagt of ik de hapjes voor haar wilde maken, dat vind ik prachtig werk en heb er ook de tijd wel voor.
Samen hebben we boodschappen gehaald nadat we eerst op hadden geschreven welke hapjes ze graag wilde hebben, ze wilde niet de standaard hapjes maar iets extra's omdat ze 30 jaar werd.
Verse fruitspiezen, wraps met zalm en kipfilet, quiche van ei, ham en magere gekruide kaas, en allerlei andere dingen. Nu is vers fruit in deze periode van het jaar niet erg goedkoop maar we besloten toch om verse ananas, aardbeien, frambozen en pitloze druiven te kopen, daar kon ik mij wel met redden.

Voor de wrap's klop ik 2 eieren met wat kruiden en worden daarna gebakken, als ze klaar zijn leg ik het op een stuk keukenrol zodat ze niet vet meer zijn, heb dit 5 keer herhaald.
Toen dit klaar was heb ik ze met kruidenkaas besmeerd en daarna met ijsbergsla, zalm en kipfilet belegd om ze vervolgens op te rollen en in stukjes te snijden.

Ik heb alles in doosjes verpakt en in de koelkast gezet tot ik alles netjes op schalen zou verwerken.
Heb de ananas gesneden en ben aan de fruitspiezen begonnen, kon het natuurlijk niet laten om af en toe wat te snoepen.
De fruitspiesjes het ik in een met zilverfolie overtrokken halve tempexbal gestoken wat er feestelijk stond op tafel en ook nog eens een keer erg lekker.
Ze houdt haar verjaardag in 3 keer, dus genoeg gemaakt voor 3 dagen feest, wel veel werk maar krijg ook altijd eer van mijn werk als iedereen het lekker vind, terwijl alles gewoon glutenvrij is, dat weet bijna niemand.
Van komkommers maak ik altijd een soort bloemetje door wat randjes aan de zijkant weg te snijden en daarna in plakjes , lijkt iets mooier dan de gewone plakjes.
Hier kan je zien wat ik altijd met de komkommer doe, staat ook wel feestelijk.
De quiche snij ik vaak in driekantjes en de monchou met ham maak ik rolletjes van. Verder kan je zoveel lekkere glutenvrije hapjes maken, omdat je zo veel kan combineren.
Het was weer een geslaagde verjaardag, en de hapjes vielen in de smaak.