vrijdag 26 september 2014

Glutenvrije markt in het MST te Enschede

Nadat ik het MST gevraagd had om samen een markt te organiseren, kreeg ik al snel antwoord dat we een keer samen om tafel moesten gaan zitten.
De eerste vergadering was met een assistente van de MLD artsen, en het idee leek ons beide leuk.
Ik gaf haar een glutenvrij magazine zodat ze kon zien wat er allemaal gebeurde in de glutenvrije wereld van de vereniging (Nederlandse Coeliakie Vereniging) afgekort NCV.
We besloten samen om er een mooie markt van te maken en maakten een nieuwe afspraak voor het vervolg en nodigden de koks ook uit om samen te kijken wat ze voor ons konden betekenen qua eten in het ziekenhuis voor de bezoekers.
We wisten wat er gedaan moest worden.
Dit zou mijn laatste markt in Overijssel worden.
Veel leveranciers gebeld en gemaild, ook winkels die glutenvrije producten verkopen, maar helaas wilden er maar weinig mee werken, toch alle zeilen bij gezet en samen met Brigitte en de koks en iemand van de voorlichting de markt in kaart gebracht.
Ik heb zelf een avond van te voren nog 40 rol glutenvrije beschuit besteld om op de markt te verkopen.
De NCV verstuurde digitaal de uitnodigingen, om er nog meer bekendheid aan te geven werd ik uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een radio programma in Hengelo bij radio Oost.
Mirjam schreef er een leuk stukje over op haar blog  klik
Voor iedereen die gebruik maakte van de warme maaltijd, heeft de kok een leuk boekje met de recepten gemaakt die de mensen gratis mee kregen om het eten zelf thuis ook een keer te kunnen maken.










Na afloop van de markt hebben we samen met de dames van de voorlichting en een stel die ook op de markt stonden nog een hapje gegeten.
Moe maar voldaan en 30 rol glutenvrije beschuit over zijn we naar huis gegaan.


woensdag 24 september 2014

Glutenvrije Pepernoten




Hoe maak je gemakkelijk lekkere glutenvrije pepernoten

Ingrediënten:

100 gram boekweitmeel.         



100 gram Rijstemeel.
100 gram boter.
1 ei.
125 gram bruine basterd suiker.
½ zakje vanille suiker.
1 theelepel bakpoeder.
1 eetlepel speculaaskruiden.

Alles goed door elkaar kneden en goed af laten koelen in de koelkast.
Kleine rolletjes maken en dan stukjes er af snijden,
en deze op een met bakpapier beklede ovenplaat leggen,herhalen tot alle deeg op is.
Oven voorverwarmen en afbakken op 175 graden in ongeveer  20 a 30 minuten.
Laten afkoelen en bewaren in een dichte trommel, blijven ze heel lang erg lekker.

Eet smakelijk.

maandag 15 september 2014

Wij Bloggen Glutenvrij : Neem je zelf iets mee als je een feestje hebt.

Iedere 15e van de maand schrijven Bloggers iets over glutenvrij. Ik heb al een poosje niet mee gedaan door omstandigheden, maar neem toch weer deel aan dit leuke Bloggen.
Deze maand hebben we het over een feestje en of je zelf iets mee neemt. Als we een verjaardag hebben neem ik wel vaak toastjes mee omdat niet iedereen deze kent.  (klik
Het lekkerste vind ik de paarse verpakking, de andere vind ik een beetje zout, maar deze kun je ook zonder beleg eten, als zoutje.
In het begin nam ik veel meer mee, maar omdat ik al zo lang glutenvrij moet eten is dat niet meer zo nodig, de meeste mensen weten nu onderhand wel wat ze voor mij kunnen kopen. 
Toch vind ik het jammer dat er dan heel veel gekocht wordt, ook wat ik niet zo lekker vind zoals de Hazelino die me bijna de neus uit komt, omdat ik deze in het begin overal kreeg. Je wilt mensen ook niet voor het hoofd stoten omdat ze zo hun best hebben gedaan om wat voor je te halen. Toch zou ik het fijner vinden als ze vragen wat ik graag lust, ik lust namelijk niet alles, net zoals mensen die geen dieet hebben.
Tegenwoordig is er heel veel te koop in de winkels, waar ik enorm blij mee ben omdat de keus groter is geworden.
De Bloggers die allemaal mee doen zijn:
http://ikbenglutenvrij.nl/

dinsdag 12 augustus 2014

McDonald's Zaandam

Vrijdag 1 augustus 2014 werd ik uitgenodigd om te gaan lunchen in Zaandam om het glutenvrije broodje te proeven samen met mijn man en Eunice Koekkoek.
We moesten al vroeg vertrekken i.v.m. 1,5 uur reistijd en het was gelukkig niet zo druk op de weg zodat we er mooi op tijd waren.
We hebben eerst koffie besteld en zijn binnen gaan zitten wachten tot Eunice er was.


We hadden een afspraak om 12.00 uur waar ik erg veel zin in had, het was prachtig weer en ik hoopte dat we op het mooie terras boven zouden gaan zitten.
Eunice was prachtig op tijd en bood ons wat te drinken aan, wat ze ons na zouden brengen dus zijn we lekker boven op het terras gaan zitten.
.
Natuurlijk hebben we het over het glutenvrije broodje gehad en hoe dit op de markt was gebracht, omdat ik mij een klein beetje gepasseerd voelde.
Ze vertelde dat ze in overleg met de NCV iemand anders hadden aangewezen om het broodje in ontvangst te mogen nemen.

Ze stelde ons voor aan de restaurant manager Jordi Blokhuis. ( ik werd voorgesteld als de winnares van het droombroodje) Hij vertelde dat hij ons een rondleiding wilde geven binnen de keuken van de Mac waar ze glutenvrije broodjes klaar maakten.
Nadat we ons drinken op hadden zijn we samen naar de keuken gegaan en mochten we alles zien wat er gebeurde met het broodje en de hamburger, erg leuk en interessant om te zien hoe deze werd klaar gemaakt.
Jordi vroeg wat we wilden eten en dat zou bezorgd worden aan de tafel waar we gingen zitten.
Eunice liet een prachtig boek van de Mac zien die zowel voor mij als voor Jordi was.
We hebben het natuurlijk ook nog gehad over het verschrikkelijke vliegtuigongeluk waarbij ook een medewerkster van een filiaal in Almelo bij omgekomen was.
Uren zitten kletsen wat wel erg fijn was, ook omdat ik anders met mijn zus zou zijn gegaan om haar het broodje te laten proeven, maar dit mocht helaas niet zo zijn.
Het broodje smaakte mij heerlijk, en daarna hebben we nog een heerlijk ijsje gegeten, ik kreeg nog wat glazen een cadeautje van een happy meal en het mooie boek van de Mac.
Wat zou ik graag hier bij de Mac willen werken al was het maar 1 x in de maand om het glutenvrije broodje klaar te mogen maken en verkopen, wie weet komt dat ooit nog eens een keer.

zaterdag 26 juli 2014

Glutenvrije vakantie in Spanje 2014

Dit jaar zijn we eerder op vakantie gegaan dan anders omdat het huisje voor de late periode al bezet was. 
We zijn in 2 dagen naar Calpe afgereisd en hebben een tussen stop in Frankrijk gemaakt en overnacht.
Natuurlijk had ik mijn dieet kaartjes bij me en voor onderweg had ik zelf eten en drinken mee genomen.
In Spanje aangekomen hebben we eerst een paar dagen rust genomen van de reis en heerlijk gezwommen in het zwembad wat er bij zat.

Het weer was er geweldig, dus lekker genieten van alles en iedereen.
het blijft mij verbazen dat er zoveel te koop is in Spanje aan glutenvrije producten, heb natuurlijk ook erg veel mee terug genomen. Van kipnuggets, tot bier,brood en vele ander producten.

Het valt wel op dat ze op alle producten die glutenvrij zijn netjes Sin Gluten op zetten, zelfs op frisdrank, snoepjes, ijs, tomatenketchup, mayonaise en noem maar op.
Natuurlijk zijn we ook uit eten geweest bij Piazza di Spagna waar ik helaas geen Italiaans kon eten maar de rest was allemaal glutenvrij, dus heerlijk genoten van een glutenvrije maaltijd.
In Spanje kan je bijna overal uit eten, ze weten heel goed wat Sin Gluten is, we hebben meerdere restaurants bezocht en overal heerlijk gegeten en niet duur.
Natuurlijk zijn we ook samen naar McDonalds geweest en zag dat ze er ook glutenvrije kipnuggets verkopen bij een happy meal. Wij hebben ook een keer een menuutje gekocht, ik glutenvrij.


in juni waren we 35 jaar getrouwd en zijn alle kinderen overgekomen om het samen met ons te vieren, dus een restaurant geregeld waar we met 7 mensen naar toe zijn gegaan. Ze hadden boven onze tafel alles versierd met slingers en ballonnen en een bloemstukje naast het bord van ons neergelegd, wat zijn wij verwend deze avond, om dit mee te mogen maken samen met allen die mij lief zijn om mij heen was heel bijzonder, de kaartjes die we daar hebben gekregen en het leuke cadeau van de kinderen maakte de dag helemaal af, dit had ik nooit verwacht.



dinsdag 6 mei 2014

Mijn Mac Droombroodje

Ik heb in Vianen Harmke Schippers alias Miss Glutenvrij  (klik) gesproken over de Mac, zij wist niet dat ik in maart gebeld was en vond het erg rot voor mij, maar gedane zaken nemen geen keer. 
Wel fijn dat we er samen even over hebben kunnen praten en ook nog hebben gelachen.
Dit is het broodje wat ik had samengesteld voor de wedstrijd.

Om voor mij zelf ook dingen af te kunnen sluiten heb ik Debby de Wagenaar een whatsapp gestuurd om samen een keer te gaan lunchen want dat stond op de kaart die ze mij hebben gestuurd.
Helaas had ze geen tijd en dat kan ik wel begrijpen, hoopte op een andere tijd een keer samen met haar het broodje te kunnen gaan proeven.
Na een poosje heb ik er toch maar een mail gestuurd, is wel gelezen maar helaas niet beantwoord.

Toch ben ik van plan om samen met mijn man en misschien nog wat anderen het broodje te gaan proeven voor we naar Spanje gaan waar ik in 2012 het broodje al gegeten heb.


Ik heb nog geprobeerd om met alle bloggers naar de Mac te gaan omdat ik bonnen genoeg heb, maar dat ging jammer genoeg niet door anders hadden we lekker allemaal kunnen bloggen over het glutenvrije hamburgerbroodje.
Ben heel erg nieuwsgierig hoe het smaakt, en zal er zeker een blog over schrijven.
Omdat ik met de wedstrijd een schort cadeau heb gekregen, heb er een liedje over geschreven als grap natuurlijk want de schort is mijn trofee.
Iedereen kent het liedje van Henk Wijngaard wel, voor een prikkie een sneeuwwitte bruidsjurk, deze melodie heb ik gebruikt voor de schort.
In de kast ligt, de schort van McDonald, ooit gedragen 1 enkele keer, bijna twee jaren jong, weet nog hoe het begon, met een wedstrijd maar ik hoef het niet meer. Grapje!!

dinsdag 15 april 2014

Pasen

Samen met andere bloggers hebben we besloten om iets over glutenvrij Pasen te Bloggen.
Vorige week heb ik al wat versierd in de kamer voor Pasen.

Wij kregen voor de Pasen altijd nieuwe kleren, om er op zijn Paas best uit te zien, als kind mocht je dan de Mayo's ook uit en kreeg je nieuwe kniekousen aan, ook al was het nog zo koud, mooie herinneringen.

Bij ons is het traditie om met de Pasen eieren te eten, gebakken, gekookt, geporcheerd, gevuld, rul gebakken, noem maar op.
Vroeger mocht je zoveel eieren eten als je lustte, dat is tegenwoordig wel anders, veel uitgebreider en er is veel meer te koop.

Wij eten met de Pasen een uitgebreide broodmaaltijd en ik maak er meestal een salade bij  die ik opmaak met gevulde eieren.
Anders had ik een link naar mijn recepten neer kunnen zetten, maar die is sinds gisteren uit de lucht jammer genoeg.

Heb op de markt in Vianen een witbrood van Schár gekregen, deze heb ik zaterdag al geproefd, het is lekker maar wel een klein beetje zoet, met beleg er op proef je er niets van. Deze eet ik met de Pasen samen met Yam brood, beschuiten en natuurlijk toast van "van der Meulen"wel de naturel soort.
11 april was er een Palmpaas optocht voor de kinderen van de lagere school die met hun versierde Paashaas op een stok liepen en aan het eind kregen ze allemaal een hele dikke sinaasappel.

Nog meer blog verhalen kun je lezen  via de website van Mirjam ikbenglutenvrij

Ik wens iedereen hele fijne Paasdagen!!