donderdag 24 januari 2013

100 % Glutenvrij.

Nadat ik wat gelezen had over de nieuwe wetgeving ben ik gaan mailen. De eerst mail kreeg ik terug met het advies om dit naar een ander mailadres  te mailen dat heb ik gedaan, geheel onverwachts kreeg ik antwoord terug wat je hier onder kan lezen.
Naar aanleiding van deze mail heb ik een petitie in gestuurd waar iedereen op kan stemmen zo hoop ik dat er heel veel mensen zullen stemmen omdat het belangrijk is voor de mensen met coeliakie die een glutenvrij dieet moeten volgen en mensen met een tarwe allergie. Een patiënten vereniging zou hier achter moeten staan want het is ook voor de gevoeligen onder ons. Het is in ieders belang dat glutenvrij ook 100 % glutenvrij is anders is het glutenarm! 


In verband met het verzoek van u om een verzoekschrift in te dienen deel ik u het volgende mee.
Zoals u reeds weet is uw verzoek overgedragen door de commissie voor de Verzoekschriften aan de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het indienen van een verzoekschrift inzake een glutenvrij dieet kan onder de aandacht worden gebracht van de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport door middel van het aanbieden van een petitie.
De commissie neemt in principe petities in ontvangst van landelijke dan wel regionale organisaties. Precedentwerking speelt daarbij een rol. De commissie heeft in het verleden bij wijze van hoge uitzondering petities van individuele instellingen in ontvangst genomen, waarbij de indiening werd ondersteund door diverse betrokken partijen (stakeholders, locale/regionale bestuurders e.d.). Als u een dergelijk aangekleed voorstel aan de commissie voorlegt kan dit in overweging worden genomen.
Uw mail staat nu geagendeerd op de procedurevergadering van de commissie op 6 februari 2013.
Graag hoor ik uiterlijk 29 januari a.s. onder welke landelijke of regionale organisatie u de petitie wil aanbieden.

Via deze link kan je een stem uitbrengen! Ik heb de petitie ingetrokken, het doet pijn maar ik kies voor mij zelf.Ben dankbaar dat er zoveel mensen achter mij stonden en hebben gestemd.

maandag 21 januari 2013

Top Actie glutenvrij.

Via Internet kwam ik de website van Jelte tegen, hij gaat fietsen voor mensen met Coeliakie.
Waarom doet hij dit, omdat zijn dochter ook coeliakie heeft en wil zo geld binnen halen voor meer dan 30.000 mensen die Coeliakie hebben en omdat het nog steeds erg onbekend is.
Ik neem het petje af voor hem omdat hij maar liefst 1500 km gaat fietsen om meer bekendheid te geven aan deze onbekende ziekte.
Ik hoop dat hij heel veel sponsoren krijgt zodat er meer onderzoek kan worden gedaan naar deze ziekte.
Je kan hem volgen via Facebook, Twitter en zijn eigen blog, klik hier om mee te lezen.
Ik wens hem heel veel succes met alle voorbereiding en natuurlijk het fietsen.
Inmiddels heeft Jelte ook een bankrekeningnummer waar iedereen hem kan sponseren, of laat als bedrijf je naam op zijn shirt zetten tegen betaling uiteraard.

donderdag 10 januari 2013

Horecava 2013

Samen met mijn man ben ik naar de Horecava geweest, en heb heel veel gezien en geproefd.
Aangezien in glutenvrij moet eten was dit voor mij een uitdaging om er naar toe te gaan en te kijken of er al wat veranderd is op het gebied van voeding in Nederland.
Bij binnen komst in de hal waar we als eerste naar toe zijn gegaan werd ons gelijk een stukje taart aangeboden van Almondy die glutenvrij is, het smaakte heerlijk en met de vrouw die het ons aanbood hebben we een leuk gesprek gehad en natuurlijk de nieuwst folder meegenomen waar nog meer glutenvrij gebak in staat.


Natuurlijk zijn we ook naar Eatnaturel geweest omdat dit mijn favoriete repen zijn als ik ga wandelen. Een paar stands verder zag ik glutenvrije snacks liggen van Bio en daar wilde ik wel wat meer over weten. Heb eerst kennis gemaakt met een man die alles overdroeg aan een vrouw genaamd Jolanda, met haar hebben we heel lang zitten praten over het glutenvrije leven en waarom ik zo gedreven ben in deze wereld, ze vroeg mijn mailadres wat ik haar gegeven heb zodat we contact kunnen houden en als ze iets weten wil mag ze mij ook mailen, het verbaasde me dat ze ook glutenvrije poffertjes en pannenkoeken hadden die per portie verpakt waren en zo de magnetron in konden bestemd voor de Horeca, er liepen zelfs mensen op af om deze te proeven maar dat was niet de bedoeling, het meisje pakte toch een poffertje wat al uren op het bord lag en ook nog eens koud waren, dus al weer iemand die ook glutenvrij moet eten, en even later kwamen er weer een groepje bij staan die ook glutenvrij moesten eten.
 We kwamen zoveel stands tegen waar ik allemaal wat kon proeven, zoals salades en Italiaans ijs wat we als laatste hebben geproefd. Bij Heinz tomatenketchup mocht je een eigen etiket laten maken voor op een flesje ketchup, dat kon niet missen want dat zou mijn flesje worden met waar ik voor sta.
Ik vond het allemaal erg interessant om de nieuwe ontwikkeling in de voeding te zien, alles verse groentes te mogen bewonderen en allerlei nieuwe producten, en het moderne koken te mogen zien. Ik ga zeker weer en hoop dat ze wat met mijn verhaal gaan doen zodat er nog meer nieuwe glutenvrije producten op de markt komen die goed betaalbaar zijn. Moe maar voldaan zijn we weer richting huis gegaan, ik hoop dat dit ook nog een vervolg zal hebben in 2013, wie weet!

zondag 9 december 2012

Glutenvrij magazine en van alles.

Weer sta ik op de foto in het glutenvrij magazine, met een verhaal over de Bakkerswereld.

Er gaat veel veranderen heb ik het idee, morgen bij Chiel op  3 FM komt Stevie Ann op de radio die zelf ook glutenvrij moet eten en ze is fan van Lieke is vrij die morgen haar website de lucht instuurt klik, ben erg benieuwd wat de nieuwe producten gaan kosten en hoe ze smaken. 

Ze heeft al een Facebook site onder Lieke is vrij waar je haar producten al kan zien, niet dat er veel nieuws bij is, maar wel dat er weer iemand op staat die voor ons wat is gaan bakken.

Ik hoop zo dat er een oliebollen bakker komt die voor ook voor ons wil gaan bakken, er is al 1 visboer, dit zouden veel meer mensen moeten doen.

Bij de NCV zijn ze met een nieuwe campagne begonnen, goed glutenvrij dat kan je via deze link lezen. Het is jammer dat het nog steeds niet erg bekend is, er lopen nog heel veel mensen rond die niet weten dat ze Coeliakie hebben!

Wandel nog steeds maar niet zo fanatiek meer met dit weer, sla ook wel wat dagen over dan ga ik lekker knutselen, wat ik erg leuk vind.

De Kerstboom hebben we inmiddels in de kamer staan, wat ik altijd erg gezellig vind.
De geur van een glutenvrije appeltaart hangt in de kamer, heerlijk kaneel lucht en appels, de taart vinden ze hier allemaal lekker en er is ook niks mis mee.

Voor mij geldt nog steeds "Glutenvrij hoort er bij "

zondag 25 november 2012

Winterfair

Vandaag maar eens niet gewandeld want het waaide verschrikkelijk, ik ben verder gegaan met mijn krans waar ik al een poos mee bezig ben om er allemaal pailletten op te prikken. De eerste is de grootste en is af waar ik wel blij van ben omdat het wat langer duurde met al de spelden die je er in moet prikken. Eerst heb ik wat balletjes gemaakt dat gaat tenminste lekker vlot.
Na de middag zijn we nog even naar de winterfair geweest bij Serbonne link waar een kraam stond met erg veel en mooie marsepeinen figuren. Ik kon het niet laten om te vragen of dit allemaal glutenvrij is en kreeg een eerlijk antwoord dat ze alles helemaal zelf maken en ze geven zelfs workshops die kan je op hun website vinden onder www.chomar.nl ik was erg onder de indruk en kon de verleiding haast niet weer staan om een glutenvrije zwarte piet te kopen. Of ik er een keer een workshop zal gaan volgen lijkt mij wel erg aantrekkelijk.



Na de markt hebben we koffie gedronken bij het restaurant wat er bij zit, gelijk gevraagd of je er ook glutenvrij kan eten, heb er al een keer heerlijk glutenvrij broodje gegeten, en warm eten kon ook hoorde ik vanmiddag, mooi nieuws voor ons en lekker dicht bij.

Glutenvrije markt in Assen.

Zaterdag 24 november 2012 zijn we al vroeg op gestaan om naar de glutenvrije markt in Assen te gaan. We wilden er graag de lezing bijwonen om op de hoogte te blijven van allerlei ontwikkelingen in de glutenvrije wereld. Toen we in Assen kwamen hebben we eerst wat mensen begroet voor we naar de lezing gingen. Mijn man en ik vonden het een mooie een leerzame lezing waarbij je ook nog kon stemmen of je dacht dat een product al dan niet glutenvrij was. Na de lezing heb ik nog even met de diëtiste van de NCV staan praten over glutenvrij. Hierna zijn we de markt op gegaan waar ik vele bekenden heb gesproken wat ik erg leuk vond en tussen door hebben we een broodje kroket gegeten omdat we ons niet voor de lunch op hadden gegeven. We zijn bijna tot het eind gebleven en kregen ook nog spullen van wat leveranciers die wat over hadden, en dat zonder te vragen. Ik heb veel gekocht en zag dat er glutenvrije loempia's waren bij Consenza die heb ik natuurlijk gekocht samen met de saté en kipnuggets, stokbroden gekocht, allerlei andere dingen al vast voor de feestdagen die voor de deur staan. Pepernoten bak ik zelf wel dan vind ik ze het lekkerst.
Thuis eten we op zaterdag meestal patat wat niet mijn favoriet is helaas, gelukkig had ik de loempia gekocht en deze ging in de frituur voor mij, ik heb dit in geen jaren meer gegeten en wat smaakte het mij lekker, ik hoop zo dat ze dit product er in houden om ook eens een keer een kant en klare loempia te kunnen eten.

donderdag 15 november 2012

Bakkerswereld

Ik heb op de dag dat ik bij de Bakkerswereld heel veel lekkere dingen gezien die wij niet mogen eten omdat ze niet glutenvrij zijn, dat heeft me niet weer houden om er toch een mail aan te wagen naar de gebroeders van Rooy die heerlijke dingen maakt van bladerdeeg.
De zelfde dag kreeg ik al antwoord wat ik erg snel vond, hij stuurde dit terug:

Geachte mevr,
Hartelijk dank voor uw e-mail.
In onze optiek is het met enkele aanpassingen in de receptuur mogelijk om bladerdeeg glutenvrij te maken. U zult daarbij de functionele eigenschappen van de glutenvormende eiwitten in de tarwebloem op een andere wijze moeten verkrijgen. Dit kan o.a. door het gebruik van glutenvrije bloem i.c.m. met een of meerdere bindmiddelen of bakpoeders.
Helaas is onze productie er op dit moment niet op ingericht om glutenvrij te produceren, en daarmee mensen met coeliakie te voorzien van de gewenste bladerdeegproducten.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Michael de Wit
Banketfabriek Gebr. van Rooij B.V.