dinsdag 5 mei 2015

Hatelijke gluten

                                                     


In het parool van 30 april, stond een heel mooi verhaal over hatelijke gluten. Mirjam schrijft er over op haar Blog omdat ze zelf ook in deze krant stond zie hier (klik).
Ik vond het een erg mooi en duidelijk verhaal, want is is nog steeds een hype.
In het magazine Leef! van de apotheek staat het dit ook bol over coeliakie, net of het zo wezen moet in de maand van Coeliakie.
Ik heb vol belangstelling allemaal gelezen.Ook las ik dat je glutenvrij brood kan bestellen bij je apotheek van Lieke is vrij en je krijgt 15 % korting tot en met 31 Juli 2015 als je het besteld bij www.leef.nl  (klik)
Er staat een erg mooi verhaal in over een moeder en dochter die naast het syndroom van Down ook coeliakie heeft, erg bijzonder om te lezen.












Het is toch fijn om samen aan te werken dat coeliakie meer bekend wordt in Nederland.
Gisteren was ik met mijn dochter aan het winkelen en zijn ook bij de Wibra naar binnen gelopen, tot mijn verbazing zag ik dat ze kleine pakjes rijst wafels hadden liggen maar ook snoep wat glutenvrij is.
Mijn dochter kocht een doosje snoep voor mij, omdat ik zo benieuwd was wat er in zat en hoe het smaakte.













Het waren erg zachte snoepjes maar niet zo mier zoet als ik gedacht had. Eigenlijk vonden wij ze wel lekker nadat we allebei eentje hadden geproefd.
Het valt mij op dat er steeds meer winkels wat anders te koop is, dit is ook een product die ik niet kende.
Ook las ik een reclame folder van de trekpleister dat ze glutenvrij snoep in de aanbieding hebben.
En dat allemaal in deze maand, wel erg leuk dat het allemaal kan.

zaterdag 2 mei 2015

Wat doe ik om meer bekendheid te geven aan coeliakie

Voor een paar weken terug zat ik naar allerlei vakantie aanbiedingen te kijken, omdat het weer in Nederland ook niet erg mee werkte en ik wilde er heel graag even tussen uit.
Samen met mijn man besloten we om naar Gran Canaria te gaan en heb bij de reisorganisatie gevraagd of glutenvrij een probleem was.
Ik moest het zelf aangeven als we aan waren gekomen op de locatie.
Omdat we vaak naar Spanje zijn geweest waar het een glutenvrij walhalla is, nam ik aan dat dit op de eilanden ook zo was, maar toch nam ik mijn dieetkaartjes mee voor het geval ze mij niet zouden begrijpen.
Na een prachtige vlucht en een busreis kwamen we s'avonds aan toen het al donker was. We hebben ingecheckt, nog wat gedronken en op tijd naar bed gegaan.
De volgende morgen zijn we naar de eetzaal gegaan waar ik melde dat ik glutenvrij moest eten. Helemaal geen probleem, ik kreeg gelijk een heel brood van het merk Bimbo.
Het was niet alleen glutenvrij maar ook nog eens lactose vrij, moet heel eerlijk zeggen dat het erg lekker brood was, en helemaal niet droog.
Voor het beleg en andere eten hadden ze een groot beeldscherm een allergenen info voor iedereen die een allergie heeft.
 
Het is gewoon prachtig om te zien wat daar allemaal kan waar we in Nederland nog tegen aan lopen. Als ik iets niet vertrouwde werd er ter plekke wat anders voor mij klaar gemaakt. 
Alle gewone brood lag op afstand van de rest, toch nam ik nooit een risico door als laatste te gaan eten omdat er ook kinderen aanwezig waren tijdens het eten.
We hebben een prachtige week gehad en genoten van alles en vooral het onbezorgde uit eten gaan. Het weer was er ook geweldig, we zouden zo weer terug willen gaan.
Hier kan Nederland nog wat van leren!!
Neem ook eens een kijkje op www.coeliakiemaand.nl en maak kennis met de andere Blogger.
Mirjam heeft het zeker op haar blog staan zie www.ikbenglutenvrij.nl wie er allemaal bloggen.


vrijdag 1 mei 2015

Mei Coeliakiemaand

We Bloggen al een hele poos met enkele mensen op iedere 15 van de maand over glutenvrij in ons leven.
Dit keer hebben we besloten om samen een maand te gaan bloggen omdat Coeliakie nog steeds erg onbekend is.
Heb jij misschien deze ziekte? Er is inmiddels een Facebookpagina, een website gemaakt en te volgen via andere media.
Ik heb zelf al meer dan 10 jaar Coeliakie en zie hoe alles veranderd is in de glutenvrije wereld, steeds meer producten komen er bij, ook omdat het een hype is om zomaar glutenvrij te gaan eten.
Glutenvrij zit niet tussen je oren maar in je genen, de HLA-Q8 en 2.
Omdat ik al wat langer mee loop in de glutenvrij wereld was mijn uitspraak altijd:
Ik heb me ingezet voor iedereen die met dit dieet te maken kreeg en heb in al die jaren ook absoluut niet stil gezeten.
Ik ben alle jongeren die net zo fanatiek zijn als ik erg dankbaar zodat ik dan een stapje terug kan doen.
Bloggen is niet mijn sterkste punt, maar ik probeer deze maand een steentje bij te dragen om meer bekendheid te krijgen voor alle mensen met Coeliakie.
Waar ik deze maand allemaal over zal schrijven is zeker mijn laatste vakantie op Gran Canaria, de supermarkten die ik aan heb geschreven, foodconnect die ik met enkele mensen ga bezoeken.
Ik wens de rest van de bloggers heel veel succes, samen staan we sterk!!




zaterdag 11 april 2015

Glutenvrij magazine

Ik heb me aangemeld voor een gratis magazine over glutenvrij koken en bakken.Na een poosje viel het dan toch vandaag bij ons op de mat. Hartelijk dank voor het prachtige magazine en de heerlijke recepten, ga er zeker wat uit maken.
In de maand mei 2015 doen we samen met andere Bloggers mee om meer bekendheid te geven aan Coeliakie.Een van de Bloggers mocht een stukje schrijven voor dit magazine zodat we nog meer bereik hebben naar de mensen toe. 
Het is nog steeds erg onbekend in Nederland en daar willen we samen wat aan doen, met alle Glutenvrije Bloggers.
Mocht je ook dit prachtige magazine willen bestellen kijk dan even hier (klik)


zondag 15 maart 2015

Mijn leukste glutenvrije ervaring

Mijn leukste glutenvrije ervaring, dat is er niet één maar zijn er zoveel.
De periode dat ik bij Bolletje liep was de langste periode die ik erg leuk vond en uiteindelijk kwam er toch een beschuit op de markt.
Onze vakantie naar Kreta waar de hele crew van SBS 6 in het vliegtuig zat, was toch wel de leukste met veel onverwachte dingen er in.
Op Kreta moest in naar onze reisleidster om mijn dieet door te nemen, het leek net of de mensen van SBS 6 alles hoorden want niet lang erna vroegen ze of ze mijn mochten filmen wat ik eerst niet wilde.
Wat doe jij hier op Kreta vroegen ze en ik antwoordde gewoon vakantie vieren net als iedereen.
Met zo'n dieet en dan ook nog op vakantie gaan, zijn zouden het niet durven en ik zei dat ik niet van plan was om achter de Geraniums te gaan zitten en gewoon wilde genieten net als iedereen.
Na veel heen en weer gepraat te hebben besloot ik toch om mee te werken aan een promotie filmpje voor Corendon waarin ik mocht vertellen over mijn dieet wat ook gefilmd zou worden.
Als er zo meer bekendheid aan gegeven kon worden dan wilde ik er wel aan mee werken.
Gelukkig hoefde er maar 1 x wat opgenomen te worden en het was gelijk goed waar ik blij van was, ook tijdens het avond eten moesten we op afgesproken tijden naar het Restaurant gaan om te eten en ook dat werd gefilmd.
De eigenaar van het Hotel schrok en werd een beetje boos maar ik zei dat het alleen maar positief bedoeld was en hij zich geen zorgen hoefde te maken.
Ik werd op mijn wenken bediend en had al snel wat mensen uit Nederland om me heen die iedere keer vroegen wanneer er weer gefilmd zou worden, dat was per dag verschillend en ik was ook niet de enigste die ze volgden met de hele camera ploeg.
Ik hoorde van Kiki de Jong dat haar moeder ook glutenvrij moest eten en dat ze nergens naar toe durfde te gaan.
Via de mail heb ik haar heel veel advies gegeven wat erg leuk was om te doen en wie weet doen ze er wat mee bij Corendon, dat was te hopen voor de mensen die ook per vliegtuig op vakantie gaan.
Het verhaal met foto's kan je hier vinden (klik)
De uitzending was op 25 oktober 2011 te zien in Op Vakantie bij SBS 6.
Om te zien wie er allemaal mee doen op #Wijbloggenglutenvrij kan je kijken bij Mirjam op haar site (klik)

maandag 23 februari 2015

Lekker glutenvrij uit eten in Hengelo

We zijn al eerder uit eten geweest bij Cherry in Hengelo samen met een stel die ik heb leren kennen via mijn dieet.
De eigenaar en zijn vrouw van Restaurant Cherry ken ik al heel wat jaren, aan de begin periode van mijn glutenvrij bestaan heb ik hen leren kennen en ze mee getrokken in de regio-campagne waarin ik mee mocht helpen om dingen op touw te zetten.
Zo ook een glutenvrij eten bij Cherry, wat toen veel mensen heeft getrokken op de bewuste dag lees hier een klein verslag (klik)
Dit weekend besloten mijn man en ik om er maar weer eens te gaan eten omdat ze daar zo goed op de hoogte zijn met glutenvrij!
De eigenaar en zijn zoon hebben zelf namelijk ook coeliakie en hij kan echt toveren in de keuken.
We hadden een tafel voor twee gereserveerd en kwamen aan het raam te zitten.
Een warm welkom van het personeel en de eigenaar en zijn vrouw, zo hoort men gasten te ontvangen, een warm bad waar we in terecht kwamen.
We bestelden eerst wat te drinken en daarna heb ik een varkenshaasje met Vlaamse frieten besteld en mijn man nam een schnitzel.
Het was er vrij rustig en dat voor een koopzondag, maar dat vonden wij wel fijn.
Al snel kwamen ze ons eten brengen wat er heerlijk uit zag.











Eigenlijk hadden we na dit al meer dan genoeg gehad, maar we besloten om toch een toetje te nemen omdat ik alles van die kaart mocht eten, hoe lekker was dat.
Ik nam Merinque met ijs en slagroom en kreeg er een halve glutenvrije stroopwafel bij, de andere helft kreeg mijn man er bij, hij had een dame Blanche genomen.
Na afloop hebben we nog een poosje staan praten met Peter en Annemiek en hun dochter, geweldige mensen en weer heerlijk gegeten.
Nadat we betaald hadden en nog een pepermuntje genomen zijn we richting huis gereden, waar we de hele avond lekker konden uitbuiken.
Zeker voor herhaling vatbaar, wie weet met meerderen, dat zou wel leuk zijn.



maandag 9 februari 2015

Glutenvrije Bami en loempia's

Normaal koop ik altijd de zelfde rijststicks in maar deze keer had ik ook een dunnere variant van de sticks die ik altijd voor bami gebruik.
 





Ik gebruik meestal de kruiden van Verstegen als ik bami maak, en haal een bami pakket met taugé die ik apart bewaar en pas las laatste toevoeg aan de bami. Ik heb blokjes ham gebruikt in de bami en verder wat ketjap en verse kruiden. Door de bami doe ik ook rul gebakken eieren wat we zelf erg lekker vinden en voor op het bord bak ik nog een gewoon eitje er bij.



Omdat ik altijd te veel maak en er nog loempia vellen in de kelder lagen, heb ik er de volgende dag een paar loempia's van gemaakt, en het recept van Marloes gebruikt om het af te maken, ik gebruik alleen ronde vellen zie haar recept (klik). Ze smaken heerlijk en ben wel van plan om ze vaker te maken, maar dan niet van de rest van de bami maar met rijstvermicelli.



Aan de foto's kan je een klein beetje zien hoe ik ze maak, ik haal de rijstvellen heel even door het water en leg ze op een schoon aanrechtblad, ze worden vanzelf lekker zacht om te gebruiken en op te rollen, ik gebruik wel 2 vellen voor een loempia voor de stevigheid en bak ze in een pan met wat olie aan alle kanten lekker bruin.